Akne (sivilce) nedir ?
Akne, cilt altındaki kıl kökleri tıkandığında ortaya çıkan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Ölü cilt hücreleri ve sebum adı verilen cildin kurumasını önlemeye yardımcı olan yağ gözenekleri tıkar.Bu durum genellikle sivilce adı verilen lezyonların salgınlarına yol açar. Çoğu zaman, salgınlar yüzde meydana gelir, ancak aynı zamanda sırt, göğüs ve omuzlarda da görülebilir. Akne, ince bir kıl içeren saç folikülüne bağlanan yağ bezlerinin bulunduğu iltihaplı bir cilt hastalığıdır. Sağlıklı ciltte, yağ bezleri, foliküldeki bir açıklık olan gözenek yoluyla cilt yüzeyine boşaltan sebumu üretir. Bir tür deri hücresi olan keratinositler folikülü hizalar. Normalde vücut cilt hücrelerini dökerken, keratinositler cildin yüzeyine yükselir. Birinde sivilce olduğunda saç, sebum ve keratinositler gözenek içinde birbirine yapışır. Bu, keratinositlerin dökülmesini önler ve sebumun cilt yüzeyine ulaşmasını engeller. Yağ ve hücrelerin karışımı, normalde ciltte yaşayan bakterilerin tıkalı foliküllerde büyümesine ve iltihaplanmaya (şişme, kızarıklık, ısı ve ağrı) neden olmasına yol açar. Tıkanan folikülün duvarı kırıldığında, bakterileri, cilt hücrelerini ve sebumu yakındaki deriye dökerek lezyonlar veya sivilceler oluşturur. Sivilceler, çoğu insan için otuzlu yaşlarına gelindiğinde kaybolma eğilimindedir, ancak kırklı ve ellili yaşlarındaki bazı kişilerde bu cilt problemi devam eder.
Akne kimlerde daha sık görülür ?
Her ırktan ve yaştan insanda sivilce görülür, ancak en çok gençler ve genç yetişkinlerde görülür. Sivilce, ergenlik yıllarında ortaya çıktığında, erkeklerde daha yaygındır. Akne yetişkinliğe kadar devam edebilir ve devam ettiğinde kadınlarda daha sık görülür.
Akne (sivilce) çeşitleri
Akne, çeşitli tipte lezyonlara veya sivilcelere neden olur. Doktorlar, büyümüş veya tıkanmış saç köklerini komedon olarak adlandırır. Sivilce çeşitleri şunları içerir:
- Kapalı Komedon: Derinin altında kalan ve beyaz bir yumru oluşturan tıkalı saç kökleri.
- Açık Komedon – Siyah nokta: Deri yüzeyine ulaşan ve açılan tıkalı foliküller. Cilt yüzeyinde siyah görünürler çünkü hava sebumun rengini bozar, kirli oldukları için değil.
- Papüller: Genellikle ciltte küçük, pembe yumrular şeklinde görünen ve dokunulduğunda hassas olabilen iltihaplı lezyonlar.
- Püstüller veya sivilceler: Tabanda kırmızı olabilen, beyaz veya sarı renkli iltihap dolu lezyonlarla dolu papüller.
- Nodüller: Derinin derinliklerinde yerleşmiş büyük, ağrılı katı lezyonlardır.
- Şiddetli nodüler akne (bazen kistik akne olarak adlandırılır): Derin, ağrılı, irin dolu lezyonlar.
Akne (sivilce) nedenleri
Doktorlar ve araştırmacılar, aşağıdakilerden birinin veya daha fazlasının akne gelişimine yol açabileceğine inanmaktadır:
- Gözeneklerde aşırı veya yüksek yağ üretimi.
- Gözeneklerde ölü deri hücrelerinin birikmesi.
- Gözeneklerde bakteri üremesi.
Aşağıdaki faktörler sivilce geliştirme riskinizi artırabilir:
- Hormonlar; Erkek cinsiyet hormonu olan androjenlerdeki artış sivilceye neden olabilir. Bunlar hem erkek hem de kız çocuklarında normal olarak ergenlik döneminde artar ve yağ bezlerinin büyümesine ve daha fazla sebum yapmasına neden olur. Hamilelikle ilgili hormonal değişiklikler de sivilceye neden olabilir.
- Aile öyküsü; Araştırmacılar, ebeveynlerinizde sivilce varsa sivilceye yakalanma olasılığınızın daha yüksek olabileceğine inanıyor.
- İlaçlar; Hormon, kortikosteroid ve lityum içeren bazı ilaçlar akneye neden olabilir.
- Yaş; Her yaştan insanda sivilce görülebilir, ancak gençlerde daha yaygındır.
Aşağıdakiler sivilceye neden olmaz, ancak daha da kötüleştirebilir.
- Diyet; Bazı araştırmalar, belirli yiyecekleri yemenin sivilceyi daha da kötüleştirebileceğini göstersede, bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Araştırmacılar, akne nedeni olarak diyetin rolünü incelemeye devam ediyor.
- Stres
- Spor kasklarından, dar giysilerden veya sırt çantalarından kaynaklanan baskı.
- Kirlilik ve yüksek nem gibi çevresel tahriş edici maddeler.
- Sivilce lezyonlarını sıkmak veya toplamak.
- Cildinizi çok sert ovalamak.
Akne (sivilce) tedavisi
Tedavinin amacı, mevcut lezyonları iyileştirmeye yardımcı olmak, yeni lezyonların oluşmasını durdurmak ve yara izini önlemektir. İlaçlar, foliküllerdeki hücrelerin anormal kümelenmesi, yüksek sebum seviyeleri, bakteriler ve iltihaplanma gibi bazı sivilce nedenlerinin gelişmesini durdurmaya yardımcı olabilir. Doktorunuz reçetesiz satılan veya reçeteli ilaçların ağızdan alınmasını veya cilde uygulanmasını önerebilir. Cilde uyguladığınız topikal ilaçlar şunları içerir:
- Genellikle diğer topikal ilaçlarla birlikte kullanılan antibiyotikler. Bakterileri öldüren ve sebum üretimini azaltabilen bazı maddeler.
- Resorsinol, siyah noktaların ve beyaz noktaların parçalanmasına yardımcı olabilir.
- A vitamininden gelen ve lezyonları tedavi etmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilen retinoidler. Ayrıca sivilce oluşumunu önlemeye ve yara izine yardımcı olabilirler.
- Siyah noktaların ve beyaz noktaların parçalanmasına yardımcı olan ve ayrıca saç köklerini kaplayan hücrelerin dökülmesini azaltmaya yardımcı olan salisilik asit.
- Siyah noktaların ve beyaz noktaların parçalanmasına yardımcı olan kükürt.
Topikal ilaçlar, jeller, losyonlar, kremler, sabunlar ve pedler dahil olmak üzere birçok biçimde bulunur. Bazı kişilerde topikal ilaçlar ciltte tahriş, yanma veya kızarıklık gibi yan etkilere neden olabilir. Yaşadığınız herhangi bir yan etki hakkında doktorunuzla konuşun. Bazı insanlar için, doktorlar aşağıdakiler gibi oral ilaçlar yazabilir:
- Bakterilerin büyümesini yavaşlatan veya durduran ve iltihaplanmayı azaltan antibiyotikler. Doktorlar genellikle diğer topikal tedavilerle birlikte ve genellikle şiddetli nodüler akne (kistik akne olarak da adlandırılır) gibi orta ila şiddetli akne için antibiyotik reçete eder.
- Akneyi tedavi etmeye ve gözenekleri açmaya yardımcı olmak için kan dolaşımıyla çalışan retinoidler. Bu, antibiyotikler gibi diğer ilaçların foliküllere girmesine ve sivilceyi tedavi etmesine izin verir. Topikal retinoidlere benzer şekilde, ilacı ağızdan almak da sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir ve yara izine yardımcı olabilir.
- Esas olarak kadınlarda kullanılan ve androjenlerin yağ bezi üzerindeki etkilerini durdurmaya yardımcı olan hormon tedavisi.
- Şiddetli nodüler akne dahil olmak üzere şiddetli aknede inflamasyonu azaltmaya yardımcı olan kortikosteroidler. Doktorunuz, ilacı doğrudan cildinizin etkilenen bölgelerine enjekte etmenizi tavsiye edebilir.
Topikal veya oral ilaçlara yanıt vermeyen şiddetli aknesi olan bazı kişiler, aşağıdakiler gibi ek tedavilere ihtiyaç duyabilir:
- Lazer ve ışık tedavileri; Bununla birlikte, araştırmacılar hala en iyi ışık türlerini ve sivilceyi tedavi etmek için gereken miktarı araştırıyorlar. Diğer tedaviler yardımcı olmadığında sivilceyi giderme prosedürü.
- Doktorunuzun önerebileceği ve bölgeye uyguladığı yüzeysel kimyasal peelingler.
- Yara izini tedavi etmeye ve onarmaya yardımcı olacak cerrahi prosedürler.
Akne (sivilce) tedavisi için hangi uzmana gitmeliyim ?
Aşağıdaki sağlık hizmeti sağlayıcıları sivilceyi teşhis ve tedavi edebilir:
- Cilt, saç ve tırnak hastalıklarında uzmanlaşmış dermatologlar.
- Aile hekimleri, dahiliyeciler veya çocuk doktorları dahil olmak üzere temel sağlık hizmeti sağlayıcıları.
Akne (sivilce) ile yaşam
Sivilceniz varsa, aşağıdaki öneriler cildinize iyi bakmanıza yardımcı olabilir.
- Cildinizi nazikçe temizleyin. Sabah, akşam ve ağır egzersizden sonra hafif bir temizleyici kullanın. Güçlü sabunlar veya sert ovma pedleri kullanmaktan kaçının. Cildinizi ılık suyla durulayın.
- Saçınızı düzenli olarak şampuanlayın. Yağlı saçlarınız varsa her gün yıkamak isteyebilirsiniz.
- Deri lezyonlarını ovalamaktan ve dokunmaktan kaçının. Sıkıştırmak veya kusurları toplamak, yara izlerinin veya koyu lekelerin oluşmasına neden olabilir.
- Dikkatlice tıraş edin. Tıraş kremini uygulamadan önce bıçağın keskin olduğundan emin olun ve saçı sabun ve suyla yumuşatın. Leke çıkma riskini azaltmak için nazikçe ve yalnızca gerektiğinde tıraş edin.
- Güneş kremi kullanın ve güneş yanığından ve güneşten kaçının. Akne tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu sizi güneş yanığına daha yatkın hale getirebilir.
- Kozmetik ürünleri dikkatlice seçin. Tüm kozmetik ve saç bakım ürünleri yağsız olmalıdır. Gözenekleri tıkamadıkları anlamına gelen, komedojenik olmayan etiketli ürünleri seçin. Ancak bazı insanlarda bu ürünler sivilceyi daha da kötüleştirebilir.
Sivilce utanmanıza neden olabilir veya kendinizi utangaç veya endişeli hissetmenize neden olabilir. Bu duygulardan herhangi birine sahipseniz, doktorunuzla konuşun.